Klassisk musik i ny tappning

Klassisk musik har berört oss i alla tider och idag kommer det nya versioner av klassiska verk.

Vad är klassisk musik?

Klassisk musik är inte den äldsta musiken man kan hitta, den är faktiskt förhållandevis ny. Så sent som i slutet av 1600-talet kom de traditionella orkestrarna och gjorde klassisk musik till mainstream. I de fina salongerna satt folk och avnjöt Strauss, Beethoven, Mozart och andra namnkunniga. Man lyssnade för att det lät vackert i öronen och för att det faktiskt kunde vara underhållande, lite som en dåtida rockkonsert fast mer ordnad förstås.

Idag behöver man inte ens gå till en opera eller en samlingslokal för orkestrar för att höra på klassisk musik, man kan sätta igång sin mobiltelefons musiktjänst och lyssna igenom. Joseph Williams är en klassisk kompositör och dirigent vars filmmusik hörts i spelfilmer såsom Harry Potter 1, 2 och 3, Jurassic Park 1 & 2 samt Hajen för att bara nämna några mycket berömda filmer. Anledningen till att klassisk musik är välfungerande i action- och äventyrsfilmer är för att den kan låta dramatisk och storslagen, något som tilltalar publiken väldigt väl.

Elektromusik, bounce med mera

Ironiskt nog så är de totala motsatserna i musikvärlden faktiskt rätt nära varandra. De är båda populära för många människor och målgrupper, och de blev stora under bägge sina eror. Många som sysslar med elektromusik, bounce och andra moderna musikstilar väljer ibland att sampla (sammanställa) klassisk musik i modern och ny tappning, för att det ska låta fräscht.

Avicii var en van gränsöverskridare och kan säkert ha velat gjort klassisk musik i modern tappning.

Vad använder man klassisk musik till?

Idag använder vi klassisk musik främst för att bli avslappnade (utöva mindfulness) eller för att plugga. Det är vetenskapligt bevisat att vi presterar bättre i studierelaterade sammanhang när vi hör klassisk musik. Då kan vi bättre anamma kunskaper och kan lättare befästa den kunskaper vi lärt oss.

Människan gillar ofta retrosaker, och vad kan vara mer retro än klassisk musik? Det kan vara svårt att lära sig spela ett klassiskt instrument men det finns såväl ensembler som orkestrar att ansluta sig till. Givetvis finns också skolor att vända sig till.